Voor wie

geestelijke problemen apeldoornHier lees je met welk type vraagstuk ik mensen ondersteun

Mijn klanten bestaan uit mensen met problematiek op geestelijk gebied, zoals PTSS, borderline, angst- en paniekstoornis, ADHD, autisme, verslavingen. Zij zijn vaak uitbehandeld en hebben een indicatie voor begeleiding via de WMO. Mijn klanten lopen tegen verschillende problemen aan die kenmerkend zijn voor mensen met geestelijke problematiek. De oorzaak kan uiteenlopen, toch kunnen de thema’s overeenkomsten hebben.

Thema’s waar klanten mee zitten:

“Het is druk in mijn hoofd, hierdoor heb ik niet alleen chaos in mijn hoofd maar ook in mijn huis. Het is rommelig in mijn huis, ik begin er wel aan maar dan zie ik weer iets anders en vergeet ik waar ik mee bezig ben. Als het echt slecht gaat ben ik het overzicht helemaal kwijt en weet ik niet meer waar ik moet beginnen. De afwas, de was en het afval beginnen zich dan op te stapelen. Ik voel me rot dat dit zo is en schaam me daar ook voor”.

“Door geld te lenen heb ik meer geld uitgegeven dan ik had. Ergens wist ik wel dat dit niet lang goed zou gaan. Maar ik stak mijn kop in het zand. Ik durf niet eens mijn post meer open te maken. Omdat ik bang ben dat er weer een rekening in zit die ik niet kan betalen. Ik weet ik dat ik niet langer kan doorgaan met het ontkennen van dit probleem”.

“Ik snap de post die ik krijg niet altijd en ik heb er moeite mee om mijn administratie op orde te houden. Ik begin dan wel met lezen van mijn post maar raak de draad dan kwijt. Ik kom hierdoor soms in de problemen omdat ik niet reageer op brieven waar ik dat beter wel had kunnen doen. Daarnaast weet ik niet goed wat ik wel en niet moet bewaren. En hoe ik dat zo bewaar, dat ik het ook weer terug kan vinden”.

“Ik wil graag mijn verhaal kwijt. Het contact met mijn familie verloopt moeizaam. Ze begrijpen meestal niet waar ik mee zit. Hierdoor voel ik me erg onbegrepen. Ik krijg ook snel ruzie. Ik kan dan heel heftig reageren, ook al wil ik dat niet. Ik zou graag betere contacten willen, maar weet niet hoe ik dat moet doen. Ik voel me vaak eenzaam”.

“Ongepland en zonder relatie zwanger en dat met mijn achtergrond. Kan ik dit wel alleen? Kan ik hierdoor een terugval krijgen? Ik ben al prikkelgevoelig, hoe gaat dat straks als de baby er is, kan ik wel een goed moeder zijn? Ik krijg het niet over mijn hart om het weg te laten halen. Maar hoe moet ik dit allemaal regelen en doen?”.

“Ik weet dat ik misschien nooit meer van deze klachten af kom, maar wil er wel zo goed mogelijk mee om gaan. Ik wil ondanks wat er gebeurd is het beste ervan maken en leren hoe ik meer kan genieten van wat ik nog wel kan”.

“Als ik slecht in mijn vel zit, verzorg ik mezelf niet goed. Ik eet dan de verkeerde dingen en gebruik de verkeerde dingen. Eigenlijk weet ik dat ook wel maar ik kan dan de fut niet opbrengen om een gezonde maaltijd voor mezelf klaar te maken ”.

Mijn klanten hebben last van geestelijke problematiek en herkennen zich vaak in meerdere van bovenstaande thema’s

Iedereen heeft wel eens moeilijk. Mijn klanten hebben geestelijke problemen of hebben deze gehad en zijn vaak uitbehandeld. Maar hun stress niveau is snel te hoog. Ze willen graag zelfstandig wonen en vinden het moeilijk dat ze dit niet geheel zelfstandig kunnen. Ze kennen periodes dat het beter gaat en periodes dat het slechter gaat. Het voelt voor hun regelmatig alsof ze aan het watertrappelen zijn en nog net hun hoofd boven water kunnen houden. Ze hebben moeite om zelf de structuur aan te brengen in hun leven. Zijn snel het overzicht kwijt. En hebben moeite met hun dagindeling. Ze hebben last van onrust in hun hoofd. Ze hebben de neiging om zich terug te trekken en niet meer naar buiten te gaan. Krijg het huishouden niet aan kant. Zij vinden het lastig om hun problemen met hun omgeving te delen omdat deze daar vaak niet mee om kunnen gaan. Om die reden hebben ze een indicatie via de WMO en de mogelijkheid voor PGB begeleiding.

De situaties die (mede) oorzaak of juist het gevolg kunnen zijn van de geestelijke problematiek kan verschillen zoals: angsten, seksueel misbruik, incestueuze ervaringen, een afwezige moeder tijdens de jeugd, een vader die vroeg is overleden, buitensluiting door de familie, schulden, problemen met vriendschappen, alcoholverslaving, seksverslaving, wietverslaving, eetverslaving of overgevoeligheid.

Mijn klanten hebben duidelijk dat ze nog graag willen groeien. Ze willen de PGB begeleiding gebruiken om nog te kijken op welke gebieden ze nog kunnen groeien en welke gebieden ze stabiel willen houden. Ze willen zich niet zo willen voelen zoals ze zich nu voelen, ze willen niet zo zijn zoals ze op dit moment zijn en die écht uit de situatie willen waar ze nu in zitten. Ze maken zich zorgen of ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Ze willen niet langer in chaos wonen en leven. Ze zijn hun huidige situatie echt zat, en hunkeren naar verbetering en meer zelfvertrouwen te krijgen, ook al lijkt dat heel ver weg. Uiteindelijk willen ze rust, overzicht, en weer kunnen genieten van hun leven.

Herken jij het bovenstaande? Wil jij graag meer overzicht en rust?

Lees dan verder over mijn aanpak.